Gliceryna kosmetyczna

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 12,00 zł 12.00
ilość + -szt.
dodaj do przechowalni

towar niedostępny

* - Pole wymagane
Ocena: 4.97
Producent: EU
Kod produktu: GLICERYNA.ROS.

Opis

Gliceryna roślinna 99,5 %

Jakości kosmetycznej i jakości farmaceutycznej

 

 INCI: Glycerin 

Data ważności: 12-3-2025 nr. Partii 1203202412 

Produkt o jakości farmaceutycznej oraz kosmetycznej. 
Jest wytwarzana na bazie oleju rzepakowego.
 

Gliceryna kosmetyczna występuje również pod nazwą glicerol lub alkohol trójwodorotlenowy. Jest związkiem organicznym. Zaliczana jest do grupy alkoholi. Otrzymywana głównie z tłuszczy roślinnych (oleju kokosowego i palmowego) oraz warzyw i owoców. Powstaje podczas reakcji zmydlania tłuszczów roślinnych. Poprzez hydrolizę olejów z zasadami tworzone są gliceryny i mydła. Jej uzyskanie możliwe jest także w wyniku wykorzystania tłuszczu zwierzęcego. Do innej grupy należy gliceryna syntetyczna pozyskiwana z propylenu czyli gazowego węglowodanu uzyskiwanego z benzyny.

Gliceryna to bezbarwna, klarowna, o słodkawym smaku ciecz, o gęstej konsystencji. Nie posiada barwy i zapachu. Ze względu na swoje szerokie zastosowanie i bardzo niski wskaźnik reakcji uczuleniowych, gliceryna jest często wykorzystywana w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym.

Gliceryna roślinna jest stosunkowo tanim surowcem wykorzystywanym do produkcji kosmetyków, w składzie najczęściej wymieniana jest zaraz po wodzie.

gliceryna roślinna 1

Gliceryna roślinna - właściwości

Gliceryna roślinna wykazuje silne właściwości regenerujące i lecznicze. Posiada szerokie zastosowanie w kosmetyce, wykorzystywana jest w produkcji preparatów do pielęgnacji ciała, twarzy i włosów.

Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie i alkoholach oraz w glikolu propylenowym nie rozpuszcza się w olejach, tłuszczach roślinnych i zwierzęcych jest natomiast ich dobrym rozpuszczalnikiem. Jest jednym z bardziej cenionych i popularnych humektantów.

Jakie działanie ma gliceryna kosmetyczna?

Gliceryna kosmetyczna ma działanie nawilżające, doskonale wpływa na konsystencję formmulacji kosmetycznej, zapobiegając wysychaniu i krystalizacji kosmetyków w niskich temperaturach. Czysta gliceryna kosmetyczna bardzo dobrze miesza się z wodą w każdej proporcji. Ten organiczny związek chemiczny ma szerokie zastosowanie szczególnie w preparatach do skóry suchej, popękanej i zrogowaciałej. W składzie kosmetyku często występuje obok kwasu hialuronowego. Działa nawilżająco, wygładza,przenika w głąb skóry i uelastycznia jej powierzchnię. Jest doskonałym nośnikiem wody do głębszych warstw naskóka, dlatego też często jest łączona z kwasem hialuronowym. Gliceryna transportuje wodę do głębszych warstw naskórka, a kwas hialuronowy zatrzymuje i magazynuje tę wodę w tkankach.

gliceryna roślinna 2

To także niezastąpiony składnik wielu preparatów poprawiających kondycję skóry, zapewniających skuteczną ochronę przed szkodliwymi czynnikami atmosferycznymi. Dodatkowo wspiera funkcjonowanie lipidów skórnych. Dzięki swoim właściwościom higroskopijnym (wiążącym wodę) wykorzystywana jest do produkcji kremów, balsamów, maści, maski do włosów, mydła.  

gliceryna roślinna 3

Gliceryna jako humektant.

 Gliceryna zaliczana jest do grupy humektantów. Humektanty to składniki, które mają wysoką zdolność zatrzymywania przy sobie cząsteczek wody. W praktyce oznacza to, że woda zostaje na dłużej w warstwach naskórka czy strukturze włosów. Dzięki temu, tkanki są bardziej nawilżone, odżywione. Właściwe stosowanie humektantów, pozwoli utrzymać dobrą kondycję skóry i włosów. Na skórze tworzy warstwę lipidową, stanowiącą barierę ochronną. Dodatkowo niweluje działanie wysuszające alkoholu etylowego, który często występuje w formulacjach kosmetycznych.

Ma także właściwości homogenizujące. Zapobiega rozwarstwianiu się poszczególnych składników w recepturze kosmetyków.

gliceryna roślinna 4

Ze względu na szerokie spekturum działania jest składnikiem wielu kosmetyków takich jak szminki, wysokogatunkowe mydła glicerynowe, bogate w składniki nawilżające balsamy do ciała, maści o działaniu leczniczym, kojącym.

Nie tylko chroni przed utrata wody, ale również nawilża, zmiękcza naskórek i regeneruje, wygładza zmarszczki, umożliwia transport składników odżywczych do głębszych warstw naskórka. Glicerynę możemy znaleźć w niejednym kosmetyku. Na przykład w kremach do cery dojrzałej, przesuszonej, zniszczonej. Łagodzi stany zapalne, nawilża.

Naturalna gliceryna roślinna często znajduje się w produktach kosmetycznych takich jak kremach do rąk, masłach do ciała, szczególnie gęstych, treściwych, a także zimowych kremach ochronnych do twarzy, mających specjalne zadanie osłonić delikatną skórę przed mrozem, wiatrem, śniegiem.

Gliceryna kosmetyczna do włosów

Gliceryna wykorzystywana jest jako dodatek do kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji włosów. Nadaje im blasku, wygładza, sprawia, że stają się aksamitne i dobrze się układają. Często możemy spotkać w drogeriach szampony, maski do włosów, odzywki z dodatkiem gliceryny. Możemy również samodzielnie wzbogacić nasz szampon gliceryną roślinną.

gliceryna roślinna 5

Higroskopijne właściwości gliceryny.

Gliceryna roślinna ma silne właściwości higroskopijne. To znaczy, że wyłapuje cząsteczki wody z otoczenia. Warto o tym pamiętać podczas jej  stosowania !

Higroskopijność działa w dwie strony, co oznacza, ze może działać na korzyść nawilżenia naszej skóry lub odwrotnie, przyczynić się do jej wysuszenia.

Jak  powinniśmy stosować glicerynę dla 100 % korzyści?

W dużej mierze zależy to od środowiska zewnętrznego, czyli od warunków w jakich przebywamy. Jeśli na zewnątrz panuje duża wilgotność powietrza, gliceryna „chłonie” wodę ze środowiska zewnętrznego, a zatem woda znajdująca się w naszej skórze, jest bezpieczna, gliceryna ją zatrzymuje.

Jeśli natomiast mamy do czynienia z powietrze suchym, na przykład podczas upałów lub mrozów, wtedy gliceryna „poszukując” cząsteczek wody, a nie mogąc jej wychwycić ze środowiska zewnętrznego, zwróci się w jej poszukiwaniu do naszego naskórka, odbierając mu wodę. Wtedy gliceryna zadziała na naszą skórę wysuszająco. Aby zapobiec takiej niepożądanej reakcji, powinniśmy zastosować dodatkowo warstwę okluzyjną, która uniemożliwi ucieczkę cząstek wody z naskórka. 

 Ze względu na zmienne działanie gliceryny, sugerowane jest jej stosowanie jako dodatek.

Bezpośrednie nakładanie gliceryny na skórę lub włosy w przypadku zbyt małej wilgotności powietrza, może wysuszać skórę.

Gliceryna w stężeniu 3-20 % uelastycznia i nawilża skórę, zatrzymując wodę w warstwie rogowej naskórka oraz nadaje jej gładkość.
Większe stężenie: 30-40 % w produkcie pielęgnacyjnym jest niewskazane ze względu na możliwość odwodnienia i wysuszenia naskórka.

Gliceryna roślinna w kosmetykach. Działanie i zastosowanie.

Gliceryna ze względu na swoje cenne właściwości wygładzające stanowi bazę do produkcji kosmetyków przeznaczonych dla każdego rodzaju skóry. Najczęstsze zastosowanie gliceryny roślinnej w kosmetykach przeznaczonych do pielęgnacji :

- balsamy nawilżające do ciała - chroni skórę 24h, skóra jest elastyczna i głęboko nawilżona

- preparaty do włosów - szampony, odżywki, maski - odbudowuje osłabioną strukturę włosa,
wygładza rozdwojone końcówki i zapobiega wypadaniu włosów;

- kremy do rąk i stóp - łagodzi podrażnienia, otarcia i odciski,wygładza spierzniętą skórę, zapewnia głębokie nawilżenie mocno wysuszonej skóry.

Gliceryna roślinna cena.

 W naszym sklepie internetowym Ecoflores cena gliceryny kosmetycznej na bazie roślinnej uzależniona jest od pojemności opakowania.

Zastosowanie:

przemysł chemiczny, kosmetyczny i farmaceutyczny

Przechowywanie:

W temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Należy chronić przed bezpośrednim dostępem powietrza, wilgoci oraz światła.

 


Przepisy na mydełka

Szukasz odpowiedzi na pytanie gdzie kupić gliceryną kosmetyczną? Wybierz EcoFlores!

Twarda pianka z bazy kremowej mydlanej Ecoflores

Mrożona Malina przepis na suflet kąpielowy Ecoflores

 

Mogą Cię zainteresować

Opinie o produkcie (0)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium