Olej jojoba - właściwości i zastosowanie
 jojoba olej - Simmondsia chinensis

W drogeriach, wybór kosmetyków jest ogromny i nie ma problemu z dopasowaniem ich do własnych potrzeb. Krem na dzień, krem na noc, do cery suchej, tłustej, naczynkowej. Do tego jeszcze balsamy, mleczka, toniki, szampony i miejsca na półce w łazience zaczyna brakować. Mimo tak ogromnego wyboru, coraz więcej kobiet wybiera kosmetyki własnej produkcji lub kupowane w sklepach zielarskich. Dlaczego? Powodów jest wiele, ale dwa są decydujące. Przede wszystkim, są to produkty całkowicie naturalne, bez dodatków chemicznych i nie powodują one skutków ubocznych. Druga przyczyną jest zdecydowanie niższa cena. Niektóre z tych kosmetyków wykazują działanie uniwersalne, np. olejek jojoba stosowany jest do pielęgnacji skóry i włosów. Jakie ma właściwości i jak działa? Zapraszamy do lektury naszego artykułu.

Co to jest olej jojoba?

Olej jojoba pozyskiwany jest z krzewu nazywanego Simondsja kalifornijska. Jest to krzew, rosnący początkowo na terenach południowo-zachodniej Ameryki Północnej. Obecnie, uprawiany jest w Ameryce Południowej, Afryce i na terenach południowej Azji. Krzewy, z których pozyskuje się olej jojoba, są wieloletnie i mogą owocować nawet przez 100 do 200 lat. Krzewy osiągają wysokość do 3 metrów, ale korzenie mogą sięgać nawet 15 metrów w głąb ziemi. Dzięki temu, jojoba odporna jest na suszę i może owocować czerpiąc wilgoć z głębi ziemi. Liście krzewu są małe, owalne o szarozielonej barwie. Nie prezentują się zbyt efektownie. Najważniejsze są jednak, przypominające żołędzie owoce, które zawierają 3 nasiona.

Olej jojoba pozyskiwany jest właśnie z tych niewielkich brązowych nasion, które zawierają 50-60% wosku. To właśnie z tego względu, olej jojoba jest woskiem, ale swoje właściwości fizyczne zmienia dopiero w niższych temperaturach. W temperaturze pokojowej ma żółto-złotą barwę, gęstą lejącą się konsystencję i jest przeźroczysty.

Nie ma smaku, zapachu, jego temperatura dymienia sięga 300 stopni Celsjusza, ale nie jest wykorzystywany do celów kulinarnych. Szybko się wchłania.

Czasami, dla Simondsji kalifornijskiej używana jest nazwa Simmondsia chinensis, która sugeruje chiński obszar jej pochodzenia i uprawy. To efekt pomyłki naukowców, którzy po raz pierwszy opisywali jej morfologię i właściwości i omyłkowo przypisali ją do zielnika chińskiego.

oleje kosmetyczne

 

 

Skład i właściwości oleju jojoba

Już Apacze znali właściwości jojoba i wykorzystywali go do leczenia nowotworów, dolegliwości przewodu pokarmowego i skóry. Drzewo jojoba nazywali mokosch i dlatego czasami olejek z jojoba występuje również i pod tą nazwą.

Olej jojoba to przede wszystkim bogate źródło fitosteroli i cennych mikroelementów, w swoim składzie obfituje także w witaminę E. Dodatkowo posiada nienasycone kwasy tłuszczowe. Taka kompozycja składników jest bardzo zbliżona do sebum wytwarzanego przez ludzką skórę i przede wszystkim dlatego wykorzystywany jest do jej pielęgnacji. Jego skład chemiczny sprawia, że jest to jeden z bardziej stabilnych olejów, przez długi okres zachowuje trwałość i nie jełczeje. To, co odróżnia go od innych olejów, to fakt, że właściwie nie jest to olej, ale ester woskowy.

Jak wybrać najlepszy olej jojoba do skóry i włosów

Wysokiej jakości olej z nasion jojoby pozyskiwany jest poprzez tłoczenie na zimno, proces, który pomaga zachować bogatą wartość odżywczą oleju.

Kupując olej jojoba, upewnij się również, że jest w 100% organiczny i nierafinowany - ponieważ przetworzony olej, który zawiera konserwanty i inne składniki, może podrażniać skórę i powodować niepożądane skutki uboczne, takie jak reakcje alergiczne. Czysty olej jojoba ma zwykle słomkowy kolor, który może wahać się od żółtego do złotego. Jedną z jego charakterystycznych cech jest zdolność szybkiego wchłaniania.

Jakie właściwości mają poszczególne składniki?

Skwalen - to lipid, który znajduje się w naszej skórze, ale także w wątrobie rekina (tran). Z tego właśnie względu, po ograniczeniu polowań na rekiny, wzrosła popularność oleju jojoba . Skwalen ma przede wszystkim właściwości przeciwzapalne i przeciwgrzybicze, blokuje wolne rodniki i ma właściwości antyoksydacyjne. Chroni naskórek przed utratą wody.

Fitosterole - zakres ich właściwości jest bardzo szeroki. Przede wszystkim pobudzają komórki do produkcji kolagenu, który opóźnia proces starzenia się skóry, równocześnie zapobiegając rozkładowi elastyny. Fitosterole sprawiają, że olejek działa antybakteryjnie, antygrzybiczo, łagodzi różnego rodzaju podrażnienia skóry, przyspiesza regenerację naskórka.

Nienasycone i nasycone kwasy tłuszczowe i alkohole - zwalczają wolne rodniki, opóźniają proces starzenia się skóry, dostarczają substancji odżywczych.

Witaminy - To przede wszystkim witamina E, A, F oraz witaminy z grupy B. Witamina A przyspiesza złuszczanie martwych komórek naskórka, reguluje odbudową nowych komórek, pobudza produkcję kolagenu, zmniejsza zmarszczki i przebarwienia skóry. Regeneruje osłabienie włosów. Witamina E obniża działanie wolnych rodników i zapobiega pojawianiu się zmarszczek. Co więcej, witamina ta działa na Twoją skórę jako przeciwutleniacz. Oznacza to, że olej jojoba może pomóc Twojej skórze w walce ze stresem oksydacyjnym spowodowanym codzienną ekspozycją na zanieczyszczenia i inne toksyny.

Witamina F regeneruje naskórek, przyspiesza gojenie ran, zmniejsza zmiany trądzikowe, a to dzięki temu, że olej jojoba pobudza komórki skóry do wiązania się ze sobą po ich oddzieleniu przez np. skaleczenie.

Zawartość tych składników i ich właściwości sprawiają, że olej jojoba znalazł szerokie zastosowanie w kosmetyce.

Olej jojoba - zastosowanie w kosmetyce

Dzięki swoim właściwościom, olej jojoba złoty od lat cieszy się wielkim powodzeniem i uznawany jest za jeden z najlepszych kosmetyków naturalnych. Taką opinię zawdzięcza swojej uniwersalności, skuteczności i na dodatek jego cena jest niska. Bardzo często dodawany jest do innych kosmetyków. Pozwala to znacznie przedłużyć okres ich ważności oraz wzmocnić działanie.

Pielęgnacja skóry

Olej jojoba to przede wszystkim kosmetyk stosowany w pielęgnacji skóry. Jest jednym z niewielu preparatów, który ma zastosowanie do każdego rodzaju skóry, skutecznie reguluje gospodarkę wodno-lipidową skóry. Dzięki swojej lekkiej konsystencji, bardzo dobrze i szybko się wchłania i nie zatyka porów. To dlatego może być stosowany do cery suchej i tłustej. Ma bardzo rzadką właściwość samoregulacji i dostosowania działania do potrzeb skóry i jej problemów. Najczęściej używany jest do pielęgnacji twarzy, ale może być także aplikowany na całe ciało.

Podobnie jak inne oleje, olej jojoba działa kojąco na suchą, podrażnioną skórę (lub przede wszystkim zapobiega jej powstawaniu). Przeciwzapalne właściwości oleju jojoba pomagają uspokoić cerę, zapewniając jednocześnie nawilżenie, którego potrzebuje, aby się zregenerować.

Dodatkowo olej jojoba świetnie oczyszcza skórę, nawilża ją i odżywia. Tworzony przez olej jojoba płaszcz hydrolipidowy, chroni skórę przed działaniem niekorzystnych warunków atmosferycznych - przede wszystkim wiatru i słońca. Działanie antybakteryjne i antygrzybiczne zmniejsza stany zapalne skóry.

Stosowanie oleju jojoba na skórę suchą, kompleksowo ją nawilża, wygładza zmarszczki płytkie, nadaje jej jędrności i sprężystości, ale poprawia także koloryt. Generalnie, odmładza skórę i opóźnia proces jej starzenia się.

W przypadku cery tłustej, a zwłaszcza trądzikowej, reguluje wydzielanie sebum i zapobiega zatykaniu się porów łojotokowych. Olej jojoba ma podobną strukturę molekularną i skład do sebum, które skóra wytwarza naturalnie w celu nawilżenia. Oznacza to, że, gdy nakładasz go na twarz, olej jojoba naśladuje sebum Twojej skóry i wyrównuje cerę, dodając więcej sebum tam, gdzie jest to potrzebne, i hamując produkcję tam, gdzie nie trzeba go więcej.

Niedoskonałości są znacznie mniej liczne i zmniejsza się ryzyko powstania blizn potrądzikowych. Olej jojoba stosowany jest także w leczeniu egzemy, łuszczycy, zaskórników i innych schorzeń związanych z wysuszeniem skóry. Olej jojoba ma właściwości przeciwzapalne. Miejscowe stosowanie może pomóc złagodzić suchość, łuszczenie się, swędzenie i podobne objawy. Witamina E w połączeniu z innymi przeciwutleniaczami zawartymi w olejku pomaga chronić skórę przed uszkodzeniami słonecznymi.

Można także stosować olej jojoba w aromaterapii, choć nie ma zapachu, to dodany do innych olejków roślinnych doskonale nawilża skórę całego ciała. Dzięki zdolnościom utrzymania wilgoci w skórze tworzy na jej powierzchni barierę ochronną, która zapobiega utracie wilgoci, a tam samym infekcjom bakteryjnym, trądzikowi i łupieżowi.

Olej jojoba może zastąpić krem na dzień i na noc, nie powoduje żadnych podrażnień ani reakcji alergicznych, więc mogą używać go osoby o bardzo wrażliwej cerze. Najlepsze efekty przynosi stosowanie oleju jojoba na noc. Najpierw, przy jego pomocy można usunąć z twarzy makijaż, następnie czystym wacikiem oczyścić twarz skóry i nałożyć na nią cienką warstwę oleju. Nocą skóra najszybciej się regeneruje, więc wchłonie wszystkie składniki odżywcze i odpowiednio się nawilży.

Olej jojoba to doskonały środek do demakijażu, ponieważ jest lekki i nietłusty. Wmasuj kilka kropli w skórę twarzy i pozostaw na około minutę. Następnie za pomocą płatków kosmetycznych zwilżonych w ciepłej wodzie, delikatnie zetrzyj makijaż. Kolejno osusz skórę, i kontynuuj rutynową pielęgnację.

Pielęgnacja ust

Masz chronicznie suche usta? Olejek jojoba może być odpowiedzią na i Twój problem. Stanowi bogactwo przeciwutleniaczy i kwasów tłuszczowych, które zmiękczają i chronią zewnętrzną warstwę skóry. Ze względu na oleistą konsystencję i właściwości nawilżające, olej jojoba to wspaniały składnik do stosowania na usta. Wmasuj kilka kropli odżywczej jojoby, już po kilku dniach zauważysz różnicę.

Olej jojoba na włosy

Olej jojoba służy nie tylko do pielęgnacji skóry, ale także do pielęgnacji włosów, zwłaszcza cienkich i słabych. Olej jojoba na włosy ma zdolność wnikania w ich strukturę i skutecznie może je wzmocnić. Wcierany w skórę głowy, wzmacnia cebulki. Olej jojoba można stosować zarówno na włosy suche, jak i mokre. Należy równomiernie rozprowadzić na włosy i pozostawić minimum na 30 minut, a potem umyć głowę. Dla uzyskania głębokiego efektu pielęgnacyjnego, jeszcze lepsze efekty przyniesie pozostawienie go na włosach przez całą noc i spłukanie dopiero o poranku. Możesz także dodać kilka kropli olejku jojoba do swojej odżywki.

Olej jojoba zawiera naturalnie kwas palmitynowy i stearynowy, które są znane z kondycjonowania i ochrony włosów. Po wmasowaniu oleju w skórę głowy dodatkowe nawilżenie może pomóc w zapobieganiu łupieżowi lub swędzącej skórze głowy. Regularne stosowanie oleju jojoba może również zapobiegać nawrotom łupieżu. W zależności od nasilenia łupieżu, możesz użyć oleju jojoba jako wstępnej kuracji przed myciem włosów szamponem (pozostaw go na 20 minut przed spłukaniem) lub jako odżywkę do skóry głowy bez spłukiwania po umyciu szamponem.

Dzięki swojej lekkiej strukturze, olej stosowany do pielęgnacji włosów nie obciąża ich i nie przetłuszcza. Skutecznie pobudza cebulki włosów do ich odbudowy, dlatego szczególnie polecany jest dla osób łysiejących.

Olejek jojoba - cena

Olej jojoba to produkt całkowicie naturalny. Wybierając go, trzeba dokładnie sprawdzić czy rzeczywiście jest stuprocentowo naturalny, czy może zawiera domieszkę innych składników (zdarzają się bowiem podróbki). Koniecznie musi być tłoczony na zimno i posiadać certyfikat uprawy ekologicznej. Tylko taki olej posiada wszystkie swoje właściwości kosmetyczne i lecznicze.

Jeżeli chodzi o olej jojoba, cena zależy od pojemności buteleczki. Występuje w opakowaniach 50 ml, 100 ml, a nawet 1000 ml. W przypadku najmniejszej buteleczki, cena nie przekroczy 20 zł, natomiast decydując się na największe - trzeba wydać ok. 200 zł. To opakowanie jest najbardziej opłacalne, zwłaszcza wtedy, gdy chcemy używać olejku do regeneracji zniszczonych włosów. Nie ma powodów do obaw, że straci on swoją ważność, gdyż jest jednym z nielicznych kosmetyków, który nie jest nią opatrzony. Odpowiednio przechowywany (mleczne lub brązowe butelki, temperatura pokojowa), zachowuje swoje właściwości do 25 lat, więc bez problemu zostanie zużyty na czas Osoby, które mają wątpliwości, mogą na początek kupić małe opakowanie - 50 ml, a po sprawdzeniu efektów - zdecydować się na duże.

Bez wątpienia, ten naturalny olejek należy wprowadzić do codziennej pielęgnacji cery, niezależnie od jej rodzaju. Olej jojoba, dzięki swoim właściwością, może znacznie ułatwić nam codzienną pielęgnację skóry i włosów.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl