Olejek eteryczny Lawendowy

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 14,00 zł 14.00
ilość + -szt.
dodaj do przechowalni

towar niedostępny

* - Pole wymagane
Ocena: 5
Producent: EU
Kod produktu: Ol. eter.law

Opis

Olejek eteryczny LAWENDA Ecoflores 

 

 INCI: Lavandula Angustifolia Flower Oil

CAS: 8000-28-0 lub 90063-37-9

Nazwa botaniczna: Obtained from the flowers of the Lavender, Lavandula angustifolia Oil

Data ważności: 01/2026 

Nr. Partii: 588F23653/2M

 

Zawiera: Limonene, Linalool

Przeznaczenie: kosmetyczne, do użytku zewnętrznego

 

Naturalny olejek eteryczny uzyskiwany w procesie destylacji parą wodną kwiatów lawendy wąskolistnej (Lavandula angustifolia) ma intensywny zapach i aromat lawendy. Pochodzi z niewielkich manufaktur w Bułgarii i Francji, zajmujących się pozyskiwaniem najwyższej jakości olejków eterycznych poczynając od ekologicznej uprawy lawendy, poprzez ich zbieranie i uzyskiwanie surowca końcowego.

Olejek lawendowy często stosowany w aromaterapii ze względu na udowodnione naukowo właściwości relaksujące i antydepresyjne. Zapach lawendy działa uspokajająco, ułatwia zasypianie. Pomocny przy migrenach, na ból głowy i bóle menstruacyjne. Wykorzystywany w medycynie i kosmetologii ze względu na właściwości antyseptyczne, antytoksyczne, odkażające, bakteriobójcze, przeciwzakaźne, odtruwające, przeciwbólowe, przeciwskurczowe i poprawiające ukrwienie naskórka. Doskonały przy zwalczaniu bólu głowy, migreny, bezsenności. Również idealnie sprawdza się jako dodatek do kosmetyków o działaniu relaksującym.

Skutecznie działa jako dodatek do pielęgnacji naskórka łagodzą drobne podrażnienia i zaczerwienienia. Doskonale sprawdzi się w przypadku cery tłustej i mieszanej, zmniejsza wydzielanie sebum.

Olejek polecany jest przy trądziku, łagodzi stany zapalne i efektywnie zwalcza bakterie, które powodują problemy skórne. Ze względu na właściwości nawilżające i łagodzące świąd wykorzystywany przy leczeniu egzemy. Silne przeciwutleniacze skutecznie zwalczają szkodliwe działanie wolnych rodników działając detoksykująco. 

Olejek lawendowy znajduje również zastosowanie jako naturalny tonik, poprawia krążenie zapewniając odżywienie komórek skóry i poprawę jej kolorytu. Właściwości antyseptyczne i przeciwzapalne lawendy sprawiają że olejek przyspiesza gojenie ran i oparzeń oraz łagodzi obrzęki po ukąszeniach owadów. To także skuteczny środek na odstraszanie komarów i moli, owady nie tolerują zapachu lawendy.

Pomaga również w leczeniu dolegliwości skóry głowy jak łupież, łuszczyca, wypadające i osłabione oraz przetłuszczające się włosy. Masaż skóry głowy z użyciem olejku lawendowego poprawia krążenie krwi, przyspieszając wzrost włosów. Olejek pomocy jest także w walce ze suchą i swędzącą skórą głowy.

 

Stosowanie

Po rozcieńczeniu do masażu ciała, jako dodatek do szamponów i kąpieli.

Bardzo dobrze sprawdza się jako dodatek do kremów, balsamów, maseł oraz mydeł zarówno z bazy mydlanej jak i tradycyjnych sodowych produkowanych metodą na zimno.

Znajduje zastosowanie również w aromaterapii, w tym celu należy dodać kilka kropli olejku lawendowego do gorącej wody, nawilżacza powietrza lub kominka aromatycznego.

 

Przeczytaj więcej o zastosowaniu i właściwościach eterycznego olejku lawendowego.

 

Poniżej znajdziecie Państwo komplet dokumentacji do pobrania. 

Uwaga: zdjęcie ma charakter poglądowy, opakowanie właściwe różni się od tego na zdjęciu.

 

Olejki eteryczne sprzedawane są w szklanych buteleczkach, bez kartonika.

 

Przepisy na mydełka
Muszelki przepis YouTube

Mogą Cię zainteresować

Opinie o produkcie (2)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

6 października 2020

Super relaksujący zapach

26 listopada 2022

zamawiam po raz pierwszy myślę że produkty będą spełniały moje oczekiwania

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium