Olejek eteryczny Goździkowy Ecoflores 1.jpg
  • nowość

Olejek eteryczny Goździkowy

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 15,00 zł 15.00
ilość + -szt.
dodaj do przechowalni

towar niedostępny

* - Pole wymagane
Ocena: 0
Producent: EU
Kod produktu: Ol.eter.gozdz

Opis

 Naturalny olejek eteryczny Goździkowy (pąk)

 

Skład INCI: Eugenia caryophyllus Bud Oil

CAS: 84961-50-2

Data ważności: 06-2026  Nr Partii: 281F23286/1M

Zawiera: Benzyl alcohol, Eugenia caryophyllus, Eugenol, Eugenyl acetate, Linalool, ß-Caryophyllene

Przeznaczenie: kosmetyczne, składnik kosmetyków, do stosowania zewnętrznego.

 

Goździk to wiecznie zielone drzewo pochodzące z wysp Maluki w Indonezji. Może dorastać do 14 metrów; ma błyszczące zielone liście, które są bardzo pachnące. Fioletowe pąki zbiera się przed kwitnieniem i suszy, aż stają się brązowe. W XVI i XVII wieku uznawano ją za najcenniejszą przyprawę świata, obok gałki muszkatołowej. Wieki temu używano go w Chinach do odświeżania oddechu, a w średniowieczu sprowadzono go do Europy i używano go do konserwowania żywności i do aromatyzowania.

Olejek eteryczny z pąków goździkowych otrzymywany poprzez destylację parą wodną suszonych pączków goździków.

Posiada intensywny korzenny, ciepły, słodko-gorzki, drzewny zapach. To zapach wszystkim nam znanych goździków- przyprawy towarzyszącej nam w kuchni jako dodatek do mięs, kompotów, przetworów, jest jednak bardziej intensywny i o wiele bogatszy.

Dobrze komponuje się z aromatami takimi jak ziele angielskie, liść laurowy, bergamotka, rumianek, szałwia, gałka muszkatołowa, geranium, imbir, grejpfrut, jaśmin, lawenda, cytryna, mandarynka, palmarosa, róża, drzewo sandałowe, wanilia, ylang ylang.

 

Olejek eteryczny Goździkowy

 

Zastosowanie olejku goździkowego

Masaż : Olejek goździkowy posiada właściwości rozgrzewające, przeciwzapalne. Działa kojąco na obolałe stawy, bóle mięśni. Należy pamiętać, że olejek eteryczny z goździka nie może być użyty bezpośrednio na skórę. Wskazane jest, aby został zaaplikowany jako mieszanina z olejem bazowym, takim jak olej z migdałów, kokosowy czy masło shea.

Działanie przeciwtrądzikowe : Olejek eteryczny z goździka posiada silne działanie antybakteryjne co wspomaga walkę z trądzikiem oraz innymi stanami zapalnymi skóry i jej niedoskonałościami.

Warto również wspomnieć, że olejek z pąków goździka posiada właściwości przeciwgrzybiczne, dlatego często stosowany jest jako dodatek do kremów, pudrów do stóp, a także jako dodatek do sproszkowanego ałunu stosowanego do kąpieli stóp o skłonnościach do potliwości i infekcji grzybiczych.

Aromaterapia z użyciem goździkowego olejku eterycznego wprowadzi nas w stan odprężenia, poprawi nastrój i zmniejszy napięcie.

Idealny jako dodatek do aromatycznej, relaksującej kąpieli, a także jako naturalny zapach do ręcznie wykonanych świec sojowych lub do kominków zapachowych. Korzenne nuty, połączone ze słodyczą, drzewnymi i kwiatowymi wonnościami wprowadzi nas w niezwykły stan relaksu.

Olejek eteryczny goździkowy

 

Pamiętaj że, naturalny olejek goździkowy,podobnie jak inne olejki eteryczne ma bardzo silne działanie na skórę. Podczas naturalnej pielęgnacji nie należy więc używać tych olejków bez uprzedniego rozcieńczenia.

 

Przeciwwskazania

Nie zaleca się stosowania olejków eterycznych przez kobiety w ciąży oraz karmiące piersią, a także u niemowląt i małych dzieci. 

Olejek należy przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce z ciemnego szkła w temperaturze pokojowej z dala od bezpośredniego światła słonecznego w miejscu niedostępnym dla dzieci. Należy unikać kontaktu z oczami. 

Poniżej znajdziecie Państwo komplet dokumentacji do pobrania.

Olejki eteryczne sprzedawane są w szklanych buteleczkach, bez kartonika.

 

 

Przepisy na mydełka
Muszelki przepis YouTube

 

Mogą Cię zainteresować

Opinie o produkcie (0)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium