Czym Jest Olej Babassu i Jak Go Stosować? 0
Czym Jest Olej Babassu i Jak Go Stosować?

Zwalcza wolne rodniki, ma właściwości przeciwzmarszczkowe oraz mocno nawilżające, a co więcej, jest bezpieczny dla osób cierpiących na AZS. Olej babassu to naturalny kosmetyk, o szerokim zastosowaniu. Świetnie sprawdza się podczas pielęgnacji włosów oraz całego ciała.

Czym dokładnie jest olej babassu? Jakie jeszcze cenne właściwości kryje w sobie ten niezwykły produkt? Kto szczególnie powinien po niego sięgnąć? Sprawdź koniecznie!

Czym jest olej babassu?

Olej babassu pozyskiwany jest z orzechów drzewa palmowego atalia (a dokładnie z owoców plamy Attalea Speciosa zwanej Palmą Babassu), występującego naturalnie w lasach deszczowych Brazylii (na terenie Amazonii). Owoce Palmy Babassu sięgają nawet od 10 do 12 cm długości. Jedna palma produkuje około 200 orzechów kokoila. W każdym orzechu znajdziemy kilka nasion.

Pozyskany w procesie tłoczenia na zimno olejek jest bezwonny i ma postać jasnobeżowego masła, które pod wpływem ciepła zmienia się w przezroczysty płyn. Tak otrzymany produkt poddaje się czyszczeniu w sposób naturalny, bez zbędnych rozpuszczalników.

Z racji, iż w temperaturze pokojowej olejek konsystencją przypomina miękkie masło, zwany jest masłem babassu. Masło babassu bardzo łatwo rozprowadza się po skórze i dobrze się wchłania. Pod względem konsystencji, wpływu na naszą skórę oraz wyglądu, możemy porównać je do oleju kokosowego.

[product id="3512, 1060, 3333, 3318, 3479" slider="true" onlyAvailable="true"]

Olej babassu - właściwości

Olej babassu sprawdza się w roli dodatkowego, naturalnego filtra UV. Zawiera również witaminę E, która pomaga nam walczyć z wolnymi rodnikami i reguluje gospodarkę wodną skóry. To także świetne źródło fitosteroli stymulujących regenerację skóry oraz antyoksydację.

olejek w opakowaniu

Olej babassu zawiera kwas laurynowy. Ponadto, oprócz nasyconego kwasu laurynowego, w produkcie tym znajdziemy inne, cenne kwasy tłuszczowe, m.in. kwas mirystynowy, palmitynowy, linolowy, oleinowy oraz monoenowy.

Produkt ten może być stosowany do codziennej pielęgnacji skóry, a szczególnie polecany jest dla posiadaczy skóry przesuszonej, alergicznej i szorstkiej, którą nawilża i zmiękcza. Nie powinny obawiać się go również kobiety w ciąży oraz osoby z łuszczycą i AZS. To jednak nie wszystkie cenne właściwości oleju babassu. Co jeszcze warto wiedzieć?

  • Olejek ten posiada silne właściwości ujędrniające,
  • poprawia elastyczność skóry,
  • działa przeciwstarzeniowo,
  • jest pomocny podczas walki z cellulitem,
  • przeciwdziała utracie wilgoci ze skóry i wzmacnia jej płaszcz lipidowy,
  • jest naturalny i hipoalergiczny,
  • świetnie sprawdza się podczas walki z rozstępami,
  • wykazuje działanie antyoksydacyjne,
  • sprawdzi się jako ukojenie dla skóry narażonej na długą ekspozycję na słońce,
  • aplikacja oleju babassu na skórę w upalne dni daje wrażenie przyjemnego chłodu.

Olejek babassu - zastosowanie

Dzięki temu, że olejek dobrze się wchłania i nie pozostawiając uczucia tłustości, wykorzystywany jest zarówno do pielęgnacji cery, włosów, jak i całego ciała. Jest idealnym rozwiązaniem dla łamliwych i matowych kosmyków, sprawdza się również jako dodatek do maski lub odżywki, a pozostawiony na włosach na noc, wnika w ich strukturę i nadaje im blasku. Co więcej, spaja również końcówki włosów.

Można stosować go w celu ukojenia dla popękanych pięt, a jeżeli gustujesz w kosmetykach naturalnych do pielęgnacji suchych rąk, to ten produkt również będzie dla ciebie idealny. Olejem babassu możemy leczyć drobne skaleczenia lub podrażnienia, będzie też pomocny w walce z łupieżem i podrażnioną skórą głowy. Sprawdza się także przy leczeniu objawów spowodowanych egzemą, trądzikiem lub pokrzywką.

Produktem tym możemy wykonywać olejowanie włosów. Nadaje się do pielęgnacji cery suchej, nie zatyka porów, a dodatkowo nie pozostawia tłustej warstwy. Wnika głęboko w skórę, powodując, że staje się ona nawilżona i miękka w dotyku.

Olej babassu i masło babassu - domowa pielęgnacja

  • Olejek babassu warto nanieść dwa razy w tygodniu na twarz i pozostawić na noc w celu odżywienia i opóźnienia procesów starzeniowych naszej skóry.
  • Produkt ten świetnie sprawdzi się również do masażu, wystarczy dodać do niego kilka kropli olejku eterycznego.
  • Jeżeli chcemy nawilżyć całe ciało, użyjmy olejku babassu do kąpieli. Wystarczy dodać łyżkę kosmetyku do wanny z wodą albo wmasować go w skórę bezpośrednio po kąpieli.
  • Na spękane pięty warto nałożyć grubszą warstwę masła. Następnie należy włożyć bawełniane skarpety i pozostawić na noc.
  • W celu walki z łupieżem wmasuj dokładnie olejek w skórę głowy nad czołem, w tzw. skalp, odczekaj 30 - 60 minut, a następnie zmyj delikatnym szamponem.
  • Olej babassu zabezpiecza włosy przed rozdwajaniem końcówek i ułatwia rozczesywanie. Wystarczy dodać kilka kropli oleju do ulubionej maski lub nałożyć go na końcówki włosów po umyciu.

pielęgnacja dłoni olejkiem

Podsumowanie

Olej babassu rafinowany to wszechstronny, naturalny produkt, który w kosmetyce często bywa bazą kremów nawilżających, balsamów, wosków do brwi czy pomadek.

Olejek i masło babassu to dobre źródła witaminy E. Ponadto produkt ten zawiera fitosterole, niezwykle cenne dla naszej skóry. Pomimo iż jego właściwości fizyczne i chemiczne są zbliżone do tych, które posiada olej kokosowy, olej babassu nie pozostawia tłustego filmu i szybciej się wchłania, dlatego świetnie sprawdzi się u osób, dla których olej kokosowy jest zbyt ciężki.

Olej babassu pielęgnuje suchą skórę oraz suche włosy i cerę, a często pomaga również w wielu dolegliwościach dermatologicznych.

Pamiętaj jednak, że w razie jakichkolwiek problemów zdrowotnych, należy najpierw skonsultować się ze specjalistą. Powyższa sugestia nie zastępuje porady lekarskiej. Nie specjalizujemy się w udzielaniu świadczeń zdrowotnych, dlatego, jeżeli zaobserwujesz u siebie jakiekolwiek dolegliwości zdrowotne, koniecznie udaj się do swojego lekarza POZ.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium