Olej Jojoba Złoty Naturalny, Organiczny

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 24,99 zł 24.99
ilość + -szt.
dodaj do przechowalni

towar niedostępny

* - Pole wymagane
Ocena: 4.91363
Producent: EU
Kod produktu: Ol.JO.

Opis

Olej Jojoba Zimnotłoczony, Nierafinowany, Organiczny

 

Termin ważności:  04-2026 Nr partii: JV-102201A

Termin ważności:  11-2024 Nr partii: 006691 

INCI: Simmondsia Chinensis (Jojoba) Oil

CAS: 90045-88-0

Kraj pochodzenia: Hiszpania, Izrael, Brazylia

Ecoflores jest bezpośrednim importerem, wprost od producenta.

 

Tłoczony na zimno z nasion – owoców krzewu Simondsja Kalifornijska – Jojoba, rośliny odkrytej na pustyni Sonoran.

Obecnie największe uprawy tej rośliny znajdują się w Hiszpanii, Brazylii, Argentynie, Izraelu 

Z owoców krzewu Jojoba otrzymywany jest krystaliczny, płynny wosk roślinny zwany potocznie olejem jojoba. Olejek w temperaturze pokojowej przyjmuje płynną konsystencję, tężeje poniżej 8 stopni Celsjusza np. po włożeniu do lodówki. Jest wysoce trwały i odporny na wysokie temperatury. Olej z jojoba nie jełczeje i nie utlenia się, dlatego na długo po otwarciu zachowuje swoje właściwości i działanie. Ma żółty kolor, o złocistym odcieniu, delikatnie pachnie.

Naturalny olej jojoba Ecoflores pochodzi z czystych ekologicznie rejonów Hiszpanii. Jest olejem tłoczonym na zimno, nierafinowany, posiada certyfikat Cosmos i Nature. 

Właściwości oleju jojoba

Czysty olej jojoba posiada doskonałe, naturalne właściwości odżywcze i regenerujące, dzięki czemu zyskał szerokie zastosowanie w kosmetyce. Doskonale sprawdzi się w pielęgnacji cery każdego rodzaju, ze względu na podobieństwo jego składu do budowy ludzkiego sebum. Dzięki dużej zgodności biologicznej ze skórą człowieka idealnie komponuje z każdym rodzajem cery, jednocześnie mając dla niej dobroczynne działanie, reguluje wydzielanie sebum w naskórku - uzupełniając jego niedobory i zapobiegając wysuszeniu przy skórze suchej lub redukując nadmiar sebum przy skórze łojotokowej. 

Nie zatyka porów, umożliwiając oddychanie skórze i uzupełnia ją w pożądane witaminy. Dodatkowo krem z tym olejem łagodzi stany zapalne i podrażnienia oraz regeneruje naskórek, jak również kompleksowo go chroni. To jeden z niewielu olejów, który można stosować przy cerze tłustej. Olejek jojoba jest łagodny dla skóry nawet wrażliwej i skłonnej do podrażnień. Wchłania się w głębszą warstwę naskórka zarówno doskonale go nawilżając, jak i regenerując. 

Olej jojoba zawiera głównie nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę E określaną witaminą młodości, witaminę F i fitosterole.

Witamina E chroni skórę przed utratą włókien kolagenowych. Ponadto olejek jojoba do twarz ma w swoim składzie skwalen - zaliczany do węglowodorów lipid, który naturalnie jest składnikiem ludzkiego sebum i wzmacnia płaszcz hydrolipidowy naszej skóry, chroniąc ją przed utratą wody. Skwalen działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo, antyseptycznie oraz jest naturalnym antyoksydantem chroniącym skórę przed działaniem wolnych rodników. Przy łupieżu, egzemach i łuszczycy nawilży i ukoi. Przyśpiesza gojenie ran i podrażnień.

Regularnie stosowany olej jojoba na twarz świetnie nawilża skórę, odżywia, natłuszcza, delikatnie zmiękcza naskórek oraz sprawia że skóra jest elastyczna i dodaje blasku. Dodatkowo wygładza zmarszczki i opóźnia proces starzenia się skóry. 

Olej można stosować  również w pielęgnacji włosów i na przetłuszczającą się skórę głowy.

Olej jojoba jest doskonałym środkiem do pielęgnacji włosów. Nawilża je, zapobiega łamliwości i nadaje im zdrowy blask. Skutecznie oczyszcza cebulki, skórę i strukturę włosów, obniża poziom kwasowości skóry i zapobiega powstawaniu łoju oraz stymuluje wzrost włosów. Dodatkowo dzięki zawartości jodyny olej z jojoby działa bakteriobójczo. Stosowanie oleju odżywia włosy i nadaje im zdrowego wyglądu.
 

Jak stosować olej jojoba?

Olejek jojoba może być używany jako kosmetyk bezpośrednio na cerę zamiast kremu na twarz na dzień lub noc i balsamów do całego ciała oraz jako dodatek do kosmetyków. Często polecany także do pielęgnacji skóry dłoni i paznokci. Bardzo dobrze i szybko się wchłania, nie pozostawia tłustego filmu na powierzchni skóry i włosów. 

Zastosowanie olejku:

- stanowi zamiennik kremu do twarzy,

- zamiennik balsamów, olejków i innych substancji nawilżających,,

- wzbogacający dodatek do gotowych kremów, maseł i balsamów,

- składnik kremów, maseł, żeli pod prysznic itd.,

- maski na włosy,

- dodatek do masek na bazie glinek do twarzy i ciała,

- dodatek do kul kąpielowych, soli do kąpieli, olejków do kąpieli,

- baza do olejków do masażu ciała,

- poleca się go jako środek do demakijażu twarzy, a zwłaszcza oczu.

 

Olej jojoba pakowany jest w plastikowe opakowania. 

Przechowywanie:

Aby utrzymać jakość oleju jojoba i przedłużyć jego trwałość, ważne jest odpowiednie przechowywanie. Należy przechowywać go w temperaturze pokojowej, w zacienionym miejscu, nie wystawiać na ekspozycję słoneczną. Światło UV może wpływać na jakość oleju i przyspieszać procesy utleniania. Ważne jest, aby olej jojoba był przechowywany w szczelnym, zamkniętym opakowaniu. To pomoże zminimalizować kontakt z powietrzem, co może przyczynić się do utleniania oleju.

Przepisy na mydełka
Muszelki przepis YouTube

Mogą Cię zainteresować

Opinie o produkcie (0)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl