olej z nasion bawełny

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 12,00 zł 12.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

 

Data ważności: 2023-02 Nr Partii: 0402Q056100

Data ważności: 2022-11 Nr Partii: 0611Q054923

Data ważności: 2022-04 Nr Partii: 1604Q052695

INCI: Gossypium herbaceum Seed Oil, Witamina E

Kraj pochodzenia: Hiszpania

Posiada certyfikat: KOSHER. 

Olej z nasion bawełny zimnotłoczony, rafinowany

Naturalny olej pozyskiwany jest w wyniku tłoczenia na zimno nasion bawełny indyjskiej, a następnie poddany rafinacji. W przypadku tego oleju rafinacja jest niezbędnym procesem, którego zadaniem jest usunięcie gossypium – szkodliwej substancji, którą roślina wytwarza w celu ochrony przed owadami i zwierzętami roślinożernymi. Ma lekko żółty odcień i jest bezwonny.

Właściwości i zastosowanie oleju

Zawiera dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych: linolowego, palmitynowego, behenowego oraz witaminy E, które sprawiają, że doskonale nadaje się do pielęgnacji skóry. Posiada zdolność usuwania wolnych rodników, działa wygładzająco, nawilżająco i regeneruje podrażnioną skórę twarzy i ciała, pomaga też w gojeniu drobnych ran i skaleczeń. Olejek działa przeciwzapalnie oraz zwiększa odporność skóry na zakażenia. Stosowany jest nie tylko na twarz, ale też włosy i całe ciało. Polecany dla osób, które dostrzegają pierwsze oznaki starzenia się skóry ciała. Dobry szczególnie do wrażliwej cery ze skłonnością do trądziku, a także suchej, skłonnej do podrażnień i alergii skóry.  

Olej z nasion bawełny, dzięki dużej zwartości kwasów tłuszczowych, sprawdza się również do regeneracji i pielęgnacji włosów, suchych i zniszczonych oraz łamliwych końcówek, zapobiega również ich rozdwajaniu. Doskonały do zabiegu olejowania włosów. Nawilża, zmiękcza i odżywia suche i łamliwe włosy zniszczone farbowaniem, zabiegami fryzjerskimi. Nadaje im blasku i chroni przed szkodliwymi czynnikami. Działa również kojąco na przesuszoną skórę głowy, łagodząc uczucie swędzenia i napięcia naskórka oraz zapobiega dalszym uszkodzeniom.  Pielęgnacja olejem sprawia, że włosy stają się miękkie, ze zdrowym połyskiem oraz mają piękne końcówki, a wszystko dzięki zawartości kwasów i licznych dobroczynnych substancji w składzie bawełny!

Olej z nasion bawełny można wmasowywać tylko w skórę głowy lub zastosować zabieg olejowania na całej długości włosów, pozostawiając olej na około 30 minut. Następnie należy umyć włosy szamponem i nałożyć balsam ułatwiający rozczesywanie. Olej z nasion bawełny podczas zabiegu olejowania może być stosowany jako samodzielny kosmetyk lub stanowić składnik mieszaniny olejów, np. być łączony wraz z olejem kokosowym, masłem shea lub olejem z migdałów.

Olej z nasion bawełny może być również dodatkiem do kremów, masek do twarzy i masek do włosów. Można go stosować również do pielęgnacji paznokci.

Olejek sprzedawany jest w plastikowych buteleczkach. Szklana butelka widoczna na zdjęciu nie jest częścią oferty. 

 

Oleje kosmetyczne i masła kosmetyczne do mydeł tradycyjnych Poradnik Ecoflores

  

Mydła na zimno Poradnik

 

mogą Cię również zainteresować

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl