Olejek eteryczny Cytrynowy

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 12,00 zł 12.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 5
Producent: -
Kod produktu: Ol.eter.cytry

Opis

 

Naturalny olejek eteryczny CYTRYNOWY

INCI: Citrus limon peel oil

Termin ważności: 28-10-2023 Nr partii: 8797

Termin ważności: 05-08-2023 Nr partii: 7648

Termin ważności: 2022-02

Kraj pochodzenia: Włochy

Przeznaczenie: kosmetyczne

Zawiera: Citral, Citronellol, Geraniol, Limonene, Linalool

Otrzymywany poprzez tłoczenie skórek cytrynowych. Olejek ma świeży, rześki cytrusowy zapach.  

Zastosowanie i właściwości olejku

Olejek cytrynowy stosowany jest jako środek lekko wybielający. Po rozcieńczeniu kilku kropli olejku cytrynowego w przegotowanej wodzie, można stosować jako odświeżający, matujący i rozjaśniający tonik do pielęgnacji twarzy, szyi i ciała. Nadaje skórze blasku i zdrowego wyglądu. Regularne przecieranie skóry za pomocą olejku cytrynowego pomaga zlikwidować blizny potrądzikowe, usunąć drobne przebarwienia, rozjaśnić piegi i odświeżyć wygląd cery. Olejek ma właściwości ściągające skórę, więc dobrze sprawdzi się szczególnie u osób borykających się z tłustą cerą i mających trądzik.

Naturalny olejek cytrynowy wykazuje właściwości, dzięki którym jest stosowany w aromaterapii jako składnik do kominków aromaterapeutycznych, kąpieli, masaży. Wpływa orzeźwiająco, pobudzająco, wprawiając w dobry nastrój i dodając energii. Cytrynowy olejek poprawia koncentrację, pomaga w zwalczaniu złego nastroju, chandry stanów depresyjnych oraz dobrze pobudza. Inhalacje z dodatkiem kilku kropel olejku łagodzą stany zapalne gardła oraz pomagają w udrożnieniu dróg oddechowych. Stosowany jest też na wiele innych dolegliwości, np. łagodzi ukąszenia owadów, pomaga w gojeniu się ran. Wykazuje także działanie przeciwbólowe..

Do kąpieli. Wystarczy dodać do wanny ciepłej wody 6-8 kropli olejku eterycznego.

Wykorzystuje się go do masażu ciała, jako dodatek do naturalnych olejów:  Na 50 ml oleju bazowego np. oleju migdałowego, z winogron, jojoba, dodaj około 10 kropli olejku eterycznego ze skórki cytryny. Masaż należy wykonać na wilgotnej, umytej skórze.

Pamiętaj że, olejek cytrynowy podobnie jak inne naturalne olejki eteryczne mają bardzo silne działanie na skórę. Nie należy więc używać tej substancji bez uprzedniego rozcieńczenia.

Cytrynowy olejek eteryczny z cytryny ma również zastosowanie antyseptyczne jako środek odkażający. Działa bakteriobójczo i wybielająco. Po rozcieńczeniu z wodą rozpylany w pomieszczeniach (na 1 litr wody , około 5 kropli olejku eterycznego) lub wykorzystywany w kominkach zapachowych skutecznie odświeża pomieszczenie, zabijając zarazki. Kilka kropli olejku dodawane do odświeżaczy powietrza i środków czystości, szczególnie tych własnej produkcji, dodaje świeży zapach świeżego zapachu, usuwając przy tym bakterie z mytych powierzchni.

Olejek cytrynowy polecany jest jako dodatek do kremów, balsamów, maseł oraz mydeł zarówno z bazy mydlanej jak i tradycyjnych sodowych produkowanych metodą na zimno oraz innych kosmetyków.

Uwaga : Olejek cytrynowy absolutnie nie jest wskazany do stosowania bezpośrednio przed ekspozycją skóry na promienie słoneczne. Grozi to przebarwieniami naskórka. Należy także unikać kontaktu z oczami podczas stosowania produktu.

Kobiety w ciąży powinny unikać kontaktu z olejkiem. Dodatkowo, należy go przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci w butelce z ciemnego szkła w temperaturze pokojowej. Przed użyciem zaleca się wykonanie testu uczuleniowego.

Poniżej znajdziecie Państwo komplet dokumentacji do pobrania. 

Uwaga :Zdjęcie ma charakter poglądowy, opakowanie właściwe różni się od tego na zdjęciu.

Opakowanie szklane, ciemne. 

 

Przepisy na mydełka
Muszelki przepis YouTube

 

mogą Cię również zainteresować

Opinie o produkcie (1)

6 października 2020

Piękny orzeźwiający zapach

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl